hulpmiddelen-thuiszorgwinkel-topmedicare-zwanger-en-nu

Zwanger en nu?

Je bent zwanger! Gefeliciteerd!!!

Maar wat mag je nu doen, wat mag je wel en niet eten, wat moet je regelen en wanneer? We zullen de eerste vragen beantwoorden die je hebt nadat je hebt ontdekt, dat je zwanger bent.

Een positieve zwangerschapstest

Doe een zwangerschapstest pas als je minimaal een dag overtijd bent, op je niet ongesteldheidsdag. De uitslag is positief. De meeste merken zwangerschapstesten geven aan dat ze een betrouwbaarheid van 99% halen. Een zwangerschapstest is niet 100% betrouwbaar, hiervoor is een bloedtest bij je huisarts of een echo bij je verloskundige nodig.

Verloskundige bellen voor een afspraak

Je kunt de verloskundige bellen vanaf het moment dat je test positief is. De eerste bezoek vindt plaats ergens tussen de 8ste en 10de week. Het is handig als je van tevoren alvast de informatie opschrijft, die nodig is om de uitgerekende datum te bepalen:
  • Op welke datum was de eerste dag van je laatste menstruatie?
  • Was je menstruatie regelmatig (bijvoorbeeld om de 28 dagen)?
  • Op welke datum was de zwangerschapstest positief?
  • Wanneer ben je gestopt met anticonceptie?

Kraamzorg regelen

Kraamzorg is natuurlijk iets wat pas na de bevalling op je pad komt, maar wat je wél zo snel mogelijk moet regelen. Aanmelden voor kraamzorg kun je het beste zo snel mogelijk doen, als je een week of twaalf zwanger bent en een goede eerste termijnecho hebt gehad. Doe het uiterlijk in de twintigste week. Zo ben je er zeker van dat je het aantal uren kraamzorg krijgt dat je nodig hebt. In de kraamtijd controleert de kraamverzorgende de gezondheid van jou en je baby. Ze temperatuurt je, bekijkt je hechtingen en checkt de hoeveelheid bloedverlies. Ook helpt ze je met douchen en aankleden als dat nodig is. Ze voert ook controles uit bij je baby: ze weegt hem, houdt zijn temperatuur in de gaten en controleert of hij goed drinkt, poept en plast. Ze houdt alle gegevens bij in een dossier.

De eerste echo

De eerste keer dat je de baby in je buik kunt zien is meestal tijdens termijnecho ( tussen de 8ste en 12de week van de zwangerschap ). Deze echo wordt onder andere gebruikt om vast te stellen hoelang je al zwanger bent (termijn van de zwangerschap).

Vertellen dat je zwanger bent

Als je de eerste echo achter de rug hebt en je hebt het hartje zien kloppen, is de kans op een miskraam nog maar heel klein. Je kunt het grote nieuws nu met een gerust hart delen met familie en vrienden.

Eten en drinken tijdens zwangerschap

Het is belangrijk om goed op je voeding te letten. Zo zorg je ervoor dat baby in uw buik alles krijgt wat ie nodig heeft. Uw verloskundige zal het ook vertellen, maar in het kort: geen alcohol, rook niet, eet geen rauw vlees, rauwe vis en rauwmelkse kaas. Het is verstandig om foliumzuur en vitamine D te slikken.

Bewegen en werken tijdens zwangerschap

Zowel voor jou als voor je baby is het van belang dat je blij en tevreden hebt. Probeer lekker te blijven bewegen tijdens je zwangerschap. Dit houdt je lichaam fit voor de bevalling en daarna. In de eerste periode van de zwangerschap kan je de meeste sporten gewoon beoefenen. Overleg het wel met je verloskundige of huisarts. Afhankelijk van jou werk kun je blijven werken tot 4 weken voor de uitgerekende datum. Wettelijk gezien hoef je pas drie maanden voor het einde van je zwangerschap te melden dat je zwanger bent. Het kan fijn zijn om dat al eerder te vertellen zodat jou werkzaamheden aangepast kunnen worden of meer begrip voor jou vermoeidheid is.

Nog tijdens zwangerschap moet jij je voorbereiden. Je hebt heel wat spullen nodig als je een baby krijgt. Denk aan thermometers, flesjes, borskolf en nog veel meer … Met onze complete baby uitzetlijst checklist heb je alle handige en onmisbare maar vooral leuke babyspullen op een rij. Wat en bijzondere tijd is dat. Eerste keer je baby in je armen, de eerste keer laten slapen, voeden, aankleden. Er is iemand die heel veel leuke dinden voor baby’s en peuters maak. Alles met een hand, TymcioweLove. Je moet het zien …

Vergeet niet om ‘baby on board’ boordje in je auto te plaatsen!

De tijd gaat snel, maar nog sneller wanneer je een kind hebt. Vergeet niet om leuke herinneringen te maken. Sommige dingen kunt u voor altijd vast leggen. Er is een prima oplossing om bijzondere herineringen te maken en sluiten in een sieraden. U kunt moedermelk, haarlok of zelfs navelstreng erin laten verwerken. Milky Way Jewelry helpt u graag om deze bijzondere momenten van je leven, die zo snel voorbij zijn, vast te leggen.  
Share

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.