hulpmiddelen-thuiszorgwinkel-topmedicare-revalidatie-wat-te-doen-bij-verkoudheid

Wat te doen bij verkoudheid?

Stomen, inhalatie – wat is dat eigenlijk?

Al jarenlang gebruiken mensen stomen bij jeuk, neusverkoudheid, bijholteontsteking en hoest. Bij inhalatie bij verkoudheid denk je meteen aan stomen boven een kom warm water. Maar er zijn verschillende inhalatoren en inhalatietechnieken. Alleen als u goed inhaleert, komt er voldoende van het medicijn uit de inhalator in uw longen. Zorg er daarom voor dat u goed leert inhaleren. Stomen kan op verschillende manieren, maar het idee is dat je bij het inademen allemaal kleine verdampte waterdruppeltjes in je neus krijgt. Dit helpt om je neus en je bijholtes te openen en de verschijnselen van de verkoudheid wat te verlichten. Een groot voordeel van inhaleren is, dat je  je maag niet belast met sterke medicijnen. Inhaleren is bovendien goedkoop en iedereen kan er gebruik van maken.

Stomen – hoe doe je dat?

Stomen kan op verschillende manieren, maar het idee is dat je bij het inademen allemaal kleine verdampte waterdruppeltjes in je neus krijgt. Stomen kan boven een kom met heet water. Giet (kokend) heet water in een grote schaal of bak. Doe eventueel kruiden in het water die geschikt zijn voor het stomen. Gooi een handdoek over je hoofd om de stoom geconcentreerd te houden. Adem in door je neus en adem uit door je mond. Blijf  10 – 15  minuten boven het warme water zitten. Je moet het 2 – 3 keer herhalen per dag en 5 – 7 dagen volhouden. Let op met stomen bij kinderen. Gebruik nooit zomaar een bak heet water of heet water uit de kraan. Doe je het met een kind, dan moet je het niet langer dan 5 minuten laten stomen. Ook hier kunt u kruiden bij het water doen om de werking te optimaliseren. Je mag ook verkoudheidsbalsem met menthol gebruiken. Let wel: je mag deze nooit gebruiken bij kinderen onder de 2 jaar. Er zijn ook balsems voor kinderen van 6 maanden tot 3 jaar. Deze bevatten geen menthol, maar eucalyptus, kamfer en marjoraan. Er is nog een andere mogelijkheid om gemakkelijk te inhaleren: de zogenaamde medicijnvernevelaar. Als u of uw kind vloeibare medicatie voor inhalatie moet innemen, worden vernevelaars gebruikt om de vloeistof om te zetten in een fijne nevel die diep kan doordringen in de longen en zo het meest effectief is. Het is een ideale oplossing voor kinderen maar ook voor ouderen. De medicijnvernevelaar past zich aan het ademhalingspatroon van de gebruiker aan en vermindert daardoor verspilling van medicatie.

Inhalatie helpt bij vele klachten:

Neusverkoudheid, welke kruiden mag je gebruiken? Er zijn geen medicijnen die werken tegen het virus; een verkoudheid moet vanzelf overgaan. Je kunt wel verschillende dingen doen om je kind of jezelf beter te laten voelen. Stomen met kruiden als marjolein, kamille, rozemarijn, munt en/of tijm werkt heel goed. Bijholteontsteking, welke kruiden mag je gebruiken? Herfst en winter zijn heel moeilijk voor mensen die vatbaar zijn voor bijholteontsteking. U kunt ook thuis wat doen om de klachten te verminderen. Stomen met kruiden als tijm, salie of munt kunnen u helpen. Maar de beste werking hebben essences van eucalyptus, lavendel, dennen of kamfer. Droge hoest, welke kruiden mag je gebruiken? Een dergelijke prikkelhoest zal eenvoudig overgaan door stomen met kruiden als kamille of rozemarijn of door gebruik van zeezout. Natte hoest, welke kruiden mag je gebruiken? De beste werking hebben tijm, venkel of klein hoefblad.

Baby inhalator bij verkoudheid

Elke moeder weet, dat als een kind ziek is, het hele gezin het moeilijk gaat krijgen. De kleine slaapt niet goed, wil niet eten, huilt veel… Dat komt vaak doordat het kind niet goed kan ademen en last heeft van een verstopte neus. Je kunt de klachten verminderen. Zoals eerder gezegd, het moet vanzelf overgaan. Je kunt wel verschillende dingen doen om je kind zich beter te laten voelen. Stomen is een van de mogelijkheden.

Wanneer mag je niet inhaleren / stomen?

In enkele gevallen kunt u e.e.a. beter bespreken met uw huisarts zoals in geval van ziekten die gepaard gaan met hoge koorts, tuberculose of acute ademhalingsstoornissen…
Share

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *