Nieuwe adviezen tegen het coronavirus in Nederland

Alles wat je moet weten over het coronavirus

In de regio Wuhan in China startte in december 2019 een uitbraak van een nieuw coronavirus, ook wel SARS severe acute respiratory syndrome -CoV coronavirus -2 genoemd. Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. De meeste patiënten met dit virus hebben koorts en luchtwegklachten.

Probeer te voorkomen dat u het virus krijgt:

 • Was uw handen vaak met water en zeep. Maak ze droog met een papieren handdoekje. Gooi dit weg.
 • Gebruik handalcohol of handgel alleen als er geen kraan of zeep is. Bijvoorbeeld na het snuiten. 
 • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog.
 • Raak zo min mogelijk uw ogen, neus en mond aan.
 • Gebruik papieren zakdoekjes om uw neus te snuiten. Gooi de zakdoekjes gelijk weg.
 • Geef anderen geen hand.
 • Blijf op 2 meter afstand van mensen die hoesten en niezen.
 • Reis zo min mogelijk met openbaar vervoer.
 • Ga zo min mogelijk naar plekken waar veel mensen bij elkaar zijn.
 • Vertel uw vrienden en familie dat ze niet bij u op bezoek mogen komen bij klachten (verkoudheid, hoesten, keelpijn, koorts). 
 • Wilt u ergens op bezoek gaan? Bel dan eerst om te vragen of er mensen met klachten zijn (verkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts). Ga niet op bezoek als dat zo is.

Hoe besmettelijk is het virus?

Het virus wordt overdragen van mens op mens, maar hoe besmettelijk het virus precies is, is nog onbekend. Wel is inmiddels duidelijk dat het virus pas overdraagbaar is wanneer een persoon ook daadwerkelijk klachten ervaart. Hoe erger deze klachten en dus hoe zieker de persoon, hoe makkelijker en sneller het virus overgedragen kan worden. Personen die klachten ervaren, worden verzocht zich zo snel mogelijk te melden bij zijn of haar huisarts. Vervolgens worden ze getest op het virus en wanneer deze test positief is, moeten ze in isolatie verblijven. De voornaamste prioriteit ligt momenteel bij het tegengaan van verdere verspreiding van het virus.

Wat moet ik doen om besmetting te voorkomen?

Het nieuwe coronavirus is te vergelijken met de griep, en dus komen ook de belangrijkste maatregelen die je kunt treffen om niet ziek te worden overeen met die van de griep. Wat doe je als je écht niet verkouden wil worden? Juist, je handen regelmatig wassen. Dat is dan ook de voornaamste tip die het RIVM meegeeft. Daarnaast is het verstandig om in de binnenkant van je elleboog te niezen of hoesten of papieren zakdoekjes te gebruiken.

Daarnaast adviseert het RIVM Nederlanders die in ChinaZuid-KoreaIranSingapore en Noord-Italië zijn geweest – waar er momenteel wel al sprake is van de zogenoemde haarden – én luchtwegklachten hebben, om als voorzorgsmaatregel thuis te blijven, ook wanneer die klachten nog maar mild zijn. Wanneer deze erger worden, dient er zo snel mogelijk contact opgenomen te worden met de huisarts.

Wat zijn de symptomen van coronavirus?

Mensen die besmet zijn met het virus hebben griepverschijnselen. Denk aan symptomen als koorts, hoesten, verkoudheid, snotneus, keelpijn en longontsteking. Het nieuwe virus wijkt zodoende af van al bekende coronavirussen, dat onderzoeken vooralsnog niet hebben geleid tot de kennis die nodig is om het virus tegen te gaan. Onderzoekers voorspellen dan ook dat het nog maanden kan duren voordat er een vaccin op de markt komt.

Wat moet ik doen als ik ouder of chronisch ziek ben?

Er is meer kans om erg ziek te worden door het coronavirus:

 • als u ouder dan 70 bent
 • als uw afweer minder goed is, bijvoorbeeld door een ziekte of medicijnen
 • als u al een ziekte heeft, bijvoorbeeld diabetes, een chronische hartziekte of een longziekte (bijvoorbeeld COPD of astma met dagelijks medicijnen)
 • als u een ernstige nierziekte heeft waarvoor bijvoorbeeld dialyse nodig is
 • als u hiv heeft
 • als u een verstandelijke beperking heeft en in een instelling woont

Mondkapje

U kunt beter geen mondkapje op doen. De meeste mondkapjes houden virussen niet goed tegen. Het is namelijk moeilijk om een mondkapje precies goed te gebruiken. 
Ademen in een kapje is lastig. Een kapje wordt ook warm. Daardoor gaan mensen er vaak aanzitten met hun handen. En dat mag juist niet omdat er virus op het kapje kan zitten. U kunt het virus dan juist krijgen of verder verspreiden. 
Voor mensen die werken met mensen die het coronavirus kunnen hebben, zijn mondkapjes wel belangrijk.

 

#topmedicare #coronavirus #nederland #besmetingen #thuiszorgwinkel #hulpmiddelen #StayTheFuckHome

Share

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *