topmedicare-thuiszorgwinkel-hulpmiddelen-revalidatie-denhaag-zorg-rolstoel

Een rolstoel die bij je past.

Kunt u zich door een ziekte, beperking of door ouderdom niet meer zelfstandig verplaatsen? Er zijn veel verschillende soorten rolstoelen. Natuurlijk is het belangrijk dat u een inwalidenwagen krijgt die past bij uw beperking en uw levensstijl.

Past de rolstoel bij mij?

Uiteindelijk zijn er allerlei factoren en details die bepalen welke stoel  het beste past bij jou en jouw leven. In feite zijn er drie vragen die je moet beantwoorden: past een invalidenwagen

 • … bij jouw lichaam, je functionele mogelijkheden en beperkingen?
 • … bij jouw leven en de activiteiten die je met je rolstoel wilt ondernemen?
 • … bij jouw leefomgeving, de plekken waar je komt en de kilometers die je maakt?

Voor tijdelijk gebruik

Voor maximaal 6 maanden kunt u een invalidenwagen lenen. Dit wordt vaak vergoed door de zorgverzekering. De zorgwinkel moet dan wel een contract hebben met uw zorgverzekeraar. Meestal is het lenen van een rolstoel dan gratis. Het kan ook zo zijn, dat u moet misschien een deel zelf betalen. Informeer daarom van tevoren bij uw zorgverzekeraar naar de voorwaarden.

Voor langdurig gebruik

Voor langer gebruik kunt u via uw gemeente een invalidenwagen krijgen. Deze zal eigendom blijven van de gemeente. Als deze niet meer nodig is zal de die worden teruggenomen. Let wel dat u geen vrije keus heeft bij het verkrijgen van een rolstoel via de gemeente. Het is dus mogelijk dat gene die u krijgt al eerder is gebruikt. Wilt u een stoel die niet door uw gemeente wordt aangeboden, vindt u de wachttijd te lang of wilt u zeker weten dat u een nieuwe product krijgt, dan kunt u ervoor kiezen om uw rolstoel zelf te kopen.

Om in aanmerking te komen bij de gemeente als u moeite heeft met het verplaatsen in en om het huis, of met het verplaatsen buitenshuis. Uw klachten moeten medisch aantoonbaar zijn en u moet de invalidenwagen langdurig nodig hebben.

U kunt zich melden bij de gemeente, u doet dan een melding voor Wmo-ondersteuning. Dat kunt u ook doen voor een sportrolstoel. Vervolgens zal de Wmo-consulent beoordelen of u inderdaad een rolstoel nodig heeft.

De financiering van een mobiliteitshulpmiddel is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Voor tijdelijk gebruik kunt u bijvoorbeeld een rolstoel lenen bij uw thuiszorgorganisatie. De gemeente heeft een beperkt assortiment vervoermiddel die na bruikleen weer worden opgeknapt voor de volgende gebruiker.

Een sportrolstoel

Er zijn invalidenwagen die geschikt zijn voor sport maar ook in en om het huis te gebruiken. Meestal is het toch een extra rolstoel. De gemeente bekijkt en beoordeelt uw situatie uitvoerig wanneer u een sportrolstoel aanvraagt. Eén van de voorwaarden is dat u zonder sportrolstoel niet kunt sporten. Meestal vergoedt de gemeente een bepaald vast bedrag. U kun ook zelf een sportrolstoel aanschaffen.

Soorten, maten en materiaal

Rolstoelen kunnen we in te delen in vier categorieën (er zijn ook grote verschillen in prijs). De prijs is afhankelijk van het merk en de aanwezige opties (afneembare onderdelen, verstelbaarheid, neerklapbare rug, comfort).

 • Lichtgewicht en opvouwbare invalidenwagen ze zijn zeer draagbaar en ideaal om mee te nemen op reis, gemakkelijk om op te geborgen. Ze zijn wendbaar en geschikt voor zowel binnen als buiten. Meestal zijn ze geschikt voor minder intensief gebruik.
 • Stalen invalidenwagen zijn robuuster en zwaarder en geschikt voor degelijks, langdurig gebruik, zowel thuis als in ziekenhuizen en zorginstellingen. Vaak kunnen ze ook een groter gebruikersgewicht dragen.
 • XL invalidenwagen zijn speciaal voor de zwaardere gebruiker. Ze zijn voorzien van een extra versteviging in het frame en hebben een extra breed zitvlak. Vaak zijn dat stalen rolstoelen.
 • Elektrische vervoermiddel zijn elektrisch aangedreven. Deze wordt meestal bestuurd met een stuurkastje op de armleuning of met een joystick. Vaak worden ze gebruikt wanneer u niet in staat bent om met uw handen de rolstoel voort te bewegen.

Het materiaal waarvan de rolstoelframes is gemaakt zijn over het algemeen gemaakt van één van de volgende materialen:

 • Staal: stevige frames die tegen een stootje kunnen met een relatief hoog gewicht
 • Aluminium: lichte materialen en makkelijk te vervoeren
 • Titanium: lichtgewicht materialen en makkelijk te vervoeren
 • Carbon: ultralichte moderne materialen en technologiën met relatief hoge productiekosten

Advies nodig?

Je rolstoel heeft een grote invloed op je comfort, je mogelijkheden om zelfstandig dingen te ondernemen en op je kwaliteit van leven. De keuze voor een invalidenwagen is dus een belangrijke beslissing! Ga je voor zeker?

We helpen u om de modellen te ontdekken die bij jou passen. Voor verdere advies, kan je contact opnemen met een therapeut of gespecialiseerde rolstoeldealer.

In Nederland zijn verschillende regelgevingen voor vergoeding van zorghulpmiddelen. De uitvoering van deze regelgevingen ligt bij de gemeente of de zorgverzekeraar.  
Share

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.