Eerste draagdoek kiezen voor beginners

Eerste draagdoek kiezen voor beginners

Waarom dragen zo belangrijk voor de ontwikkeling voor je baby is, gaan we straks over hebben. In deze artikel willen we graag in het kort vertellen, hoe kies je de juiste draagdoek. Je hebt huid-op-huidcontact met je baby, je handen zijn vrij en het is goed voor zijn motorische en sociaal-emotionele ontwikkeling. Daarbij is het super fijn om een doek te hebben, die we mooi vinden. Draagdoeken en draagzaken kunnen soms heel duur zijn. Alles heeft te maken met een merk, blend, maat…

Maat van de draagdoek

Draagdoeken worden in verschillende maten verkocht. Vanaf maat 2 tot en met maat 7. Wat is dat eigenlijk? De lengte van een draagdoek wordt in meters of in cijfers aangegeven: Maat 2 is 2,60m; Maat 3 is 3,20m; Maat 4 is 3,60m; Maat 5 is 4,20m; Maat 6 is 4,60m (meest gebruikte lengte); Maat 7 is 5,20m Lengte is in princiepen zelfde bij elke merk, maar breedte en afwerking zijn verschillend. Lengte is een, maar dat is niet alles waar je rekening moet houden. Je moet gaan nadenken over wat je met de doek wilt gaan doen. Welke knopen wil je kunnen met je doek doen. Is je kleding maat tussen 36 a 44 neem maat 6, maat 5 zou je moeten kiezen als je confectiemaat kleiner als 36 is. Draag je kleding maat 46 of groter neem draagdoek maat 7. Heb je een gemiddelde confectiemaat en wil je veel op je buik afknopen, ook dan ga je voor een grotere maat dan 6. Maar met dezelfde confectiemaat kun je ook voor juist een kleinere maat gaan. Met de zogenaamde shorties (maat 2 en 3) kun je rugdragen, heupdragen en torsodragen. Deze maten zijn niet dus niet geschikt als je wilt buikdragen. Als je partner langer is maar niet breder kun je meestal dezelfde draagdoek gebruiken.

Verschillende draagdoek materialen en stofsorten

Maat is al gekozen, nu tijd om de juiste blend te selecteren. Welke stof wil je hebben? Ga je voor een 100% katoenen doek of wil je juist een mengeling van verschillende stoffen, een zogenaamde blend? Je kunt je hierbij als eerste afvragen wie je met de doek gaat dragen. Een peuter of juist een pasgeboren baby? Ga je voornamelijk in de zomer of juist in de winter dragen? De meest gangbare stoffen zijn katoen, hennep, linnen, bamboe, zijde en wol. Linnen en hennep zijn bijvoorbeeld heel geschikt voor een peuter. Terwijl katoen en bamboe juist erg fijn zijn voor een baby. Wol is lekker luchtig en daardoor ideaal voor de zomer.

Wat kost een draagdoek

Je kunt het net zo goedkoop of net zo duur maken als je zelf wilt. Het is verstandig om van tevoren te bedenken hoeveel je uit wilt geven voor je verliefd wordt op een doek wat niet binnen je budget past. Over algemeen rekbare doeken zijn stuk goedkoper dan geweven draagdoeken. Naast nieuw, is er tweedehands ook een hoop te krijgen. Let op: tweedehands wilt niet zeggen dat een doek goedkoop is. Een tweedehands doek kan juist heel duur zijn omdat deze nieuw niet meer te krijgen is. Dus ook hier zul je variaties in prijzen vinden.

Draagdoek merken

Op de markt zijn er heel veel verschillende merken met draagdoeken en draagzaken. Sommige merken zijn heel geschikt voor een beginnende drager en anderen daarentegen weer voor de wat meer ervaren dragers. Daarnaast heeft elk merk zijn typische kleuren en prints. Je kunt ook zien, dat sommige merken veel duurder zijn dan de andere. Waar dat te maken heeft? Er zijn doeken dat met een hand gemakt zijn en daar gaat de prijs om hoog. Nadat uw budget bepaald is vallen merken al af en keuze is makkelijker. Tenzij je meteen weet wat je wilt, zou ik eerst een keus maken voor de maat en blend, je budget bepalen en daarna een merk zoeken wat bij je keuzes past.

Hoe kies je de juiste draagdoek?

De juiste doek kiezen is een kwestie van bovenstaande vragen voor jezelf beantwoorden. Als je dit op een rijtje hebt, zoek gewoon wat je leuk vindt. Je kunt ook langs de winkels gaan en kijken wat je leuk zou vinden. Je weet nog niet of je veel gaat dragen of niet. Misschien wordt het je eerste en laatste doen, maar het kan ook een begin van je draagliefde zijn. Let OP! Je bent eruit! Je hebt je door alle keuzemogelijkheden heen geworsteld en je droomdoekje is onderweg. Als deze binnen komt, moet je de neiging om hem meteen te knopen weerstaan. 4 korte tips:
  1. Kijk de doek eerst na op oneffenheden, weeffoutjes en dergelijke. Een gewassen doek kun je namelijk vaak niet meer ruilen.
  2. Was je doek (zonder andere kleding) conform de was-instructie op de label. Dit is nodig voor de fixatie van de draden. Gebruik geen wasverzachter! Dit maakt je doek te glad om te knopen.
  3. De doek niet in de droger doen, maar liggend laten drogen als de stof (zijde, bamboe, wol) daarom vraagt. Als je doek hangend mag drogen, kun je deze bijvoorbeeld in je trapgat hangen, of in boogjes op je wasrek. Na een dag is je doek vaak al droog.
  4. Maak leuke draagfoto’s en laat ons meegenieten in bijvoorbeeld Facebook groepen.
 
Share

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *