hulpmiddelen-thuiszorgwinkel-topmedicare-revalidatie-Alles-over-borstvoeding-moedermelk

Alles over borstvoeding

Borstvoeding; Voordelen. Basis informatie. Moedermelk …

Wel of geen borstvoeding geven, de keuze is uiteraard aan jou! Iedere moeder weet heel goed wat haar mogelijkheden zijn wat betreft haar kind. Er zijn geen regels die bepalen hoe ze haar baby moet voeden. Er wordt vaak gezegd dat borstvoeding het beste is voor je baby, maar waarom is dat eigenlijk zo?

Wat zijn de voordelen van borstvoeding voor de moeder?

Huid-op-huidcontact, hierdoor komt het ‘knuffelhormoon’ oxytocine vrij. Dit werkt stressverlagend en stimuleert de hechting tussen moeder en kind. Sommige vrouwen worden er slaperig van, anderen ervaren vooral een rustgevende werking.
  • Het is goed voor de gezondheid van de moeder. Na vele onderzoeken is het gebleken, dat borstvoeding beschermt mama’s tegen borstkanker.
  • Het is goed voor de lijn, je verbrand gemiddeld 500kcal per dag meer.
  • Het bespaart je geld.

Wat zijn de voordelen van moedermelk voor je baby?

Moedermelk voedt je baby niet alleen, maar beschermt hem ook. Kunstvoeding is goed voor je kind, maar niet te vergelijken met moedermelk. Die bavat alles wat je baby nodig heeft ( enzymen, hormonen, bacterien, antistoffen, water, ect. ). De samenstelling van jouw moedermelk is precies aangepast aan de behoeftes van jouw baby. Maar ook van zijn leeftijd en geslacht. Hierdoor krijgt je kind altijd de juiste voedingsstoffen in de juiste hoeveelheid. Moedermelk heeft dan ook een positieve invloed op de ontwikkeling en groei van je baby. Baby’s die borstvoeding krijgen zijn minder vaak ziek. Moedermelk bevat bepaalde antistoffen die baby’s beschermen tegen maag-, darm- en luchtweginfecties. Natuurlijk worden ze soms ziek, maar ze hebben een grotere kans om te herstellen dan de baby’s die met kunstvoeding gevoed worden. Ook omdat huid-op-huidcontact zorgt ervoor dat moeders lichaam zal antistoffen produceren tegen de infectie. Borstvoeding schept een band en vooral veiligheid voor de baby die hoort mama’s hart, ruikt mama’s geur.

Hoe lang borstvoeding geven?

Zolang moeder en kind het willen. Dat is enige goede antwoord. Niks is gek of slecht. Advies van WHO en Unicef is eerste 6 maanden uitsluitend borstvoeding en daarna te starten met bijvoeding. Ze raden aan om minimaal tot 2 jaar borstvoeding te geven. Stoppen met borstvoeding geven hangt natuurlijk ook sterk af van jezelf, je baby en de omstandigheden. Zoals je gezinssituatie en werkomstandigheden. Het is aan jou tot wanneer je je kind de borst wilt geven.

Wanneer beginnen met voeden?

Als je graag borstvoeding wilt geven, is het goed om je baby zo snel mogelijk na zijn geboorte ( het lifst binnen 1 uur, niet later dan binnen 2 uur ) voor de eerste keer aan te leggen. Vlak na de bevalling heeft je baby namelijk een heel sterke zuigreflex. Aanleggen stimuleert ook de melkproductie voor straks. Dat is helaas niet altijd mogelijk. Hiervoor heeft Medela een ideale oplossing voor gevonden. Borstkolf Symphony heeft twee programma: eerst die de zuigpatronen van menselijke baby’s imiteert en tweede om gewoon te kolven. Je moet je melk net zo vaak afkolven als een gezonde pasgeboren baby normaal gesproken aan de borst zou drinken. Dat betekent elke 2-3 uur, dus 8-12 keer per 24 uur. Het lukt sommige moeders om kleine hoeveelheden afgekolfde moedermelk in de mond van hun baby toe te dienen met een spuit. Voor elke moeder beveel ik altijd producten van Medela aan. Kolf Medela Symphony om dubbel te kolven ( om 18% meer melk te afkolven ), spenen en flessen die BPA-vrij zijn. In veel instellingen werken lactatiekundigen, als het echt niet lukt, neem zsm contact op met uw kraamverzorgende, verloskundige, verpleegkundige, of arts. Ze zullen je helpen in contact te komen met een lactatiekundige.

Richtlijnen voor het bewaren van vers afgekolfde moedermelk

Temperatura 16-25°C 4°C of kouder -18°C of kouder Eerder ingevroren moedermelk, ontdooid in de koelkast
Bewaartermijn Max.4h Max.3 dagen Max.6 maanden Max.2h bij kamertemperatuur Max.24h in de koelkast
Moedermelk die wordt ontdooid mag je niet opnieuw invriezen!
Share

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *